Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZEBRA

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej 375 g
cukru 250 g
jaj 5 szt
łyżki dobrego ciemnego kakao 2
cukru pudru 150 g
olej 1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: ZEBRA

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Dno tortownicy natłuścić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, jaja, 1/8 l letniej wody i olej. Wszystkie składniki miksować krótko na najniższych obrotach, następnie dwie minuty na najwyższych, aby uzyskać gładka masę. Całość ciasta podzielić na dwie równe części. Jedną z nich połączyć z kakao
1-2 łyżki jasnego ciasta umieścić pośrodku tortownicy, nakryć 1-2 łyżkami ciemnego ciasta. W ten sposób napełniać tortownicę na przemian jasnym i ciemnym ciastem, po czym natychmiast wstawić do piekarnika.
Piec 50 minut na złocisty kolor. Wyjąć z piekarnika, ciasto wyłożyć z formy na pergamin. Ostudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesiać i ucierać z rumem(innym alkoholem) do uzyskania rzadkiej konsystencji. Rozprowadzić na powierzchni ostudzonego ciasta.
Czas przygotowania 25 minut, pieczenie 50 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 30.04.2012 10:08
super
anja3107 21.10.2011 13:09
wygląda ekstra
agata1722
agata1722 17.07.2011 20:53
w dzieciństwie bardzo lubiłam
Krzysztof42 06.04.2011 15:34
lubię zebry
Allice 22.09.2010 17:20
zawsze chciałam upiec to ciasto :)
christopher1 16.09.2010 21:58
Fantastyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak