Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZEBRA

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
olej 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
olejek migdałowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda 1 szklanka
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ZEBRA

Ubijamy białka na sztywno, dokładamy stopniowo cukier. Gdy już dobrze się rozpuści dokładamy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem oraz wlewamy wodę i olej. Na koniec dokładamy olejek. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy białą, dokładając do niej 2 łyżki maki. Drugą część mieszamy z kakao i sodą.
Na przygotowaną blaszkę wlewamy na przemian ciasto białe i ciemne. Tak postępujemy aż do wyczerpania masy.
Pieczemy całość około 50 min w 180˚C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:54
Ciasto stare, ale jare.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak