Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka zapiekane z brukselką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,2 kg
sok z kiszonych ogórków 4,5 szklanki
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt
brukselka 40 dag
cząber 1 łyżka
majeranek 4 łyżki
rozmaryn 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
pieprz 1 łyżeczka płaska
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
kolendra 1 łyżka

Porada

Do przypraw, którymi nacieramy żeberka nie dodajemy soli /ewentualnie dodajemy jej niewiele/ gdyż mięso przechodzi słonym smakiem zalewy z kiszonych ogórków.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka zapiekane z brukselką

Kroki postępowania

1
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z jedną lub dwoma kostkami. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół. Mięso układamy w naczyniu przekładając czosnkiem. Żeberka zalewamy sokiem/zalewą z kiszonych ogórków /0,5 szklanki zostawiamy/. /Ja zalewy nie przecedzałam: wlałam wraz z liśćmi wiśni, porzeczki, koprem, chrzanem i czosnkiem/ Tak przygotowane żeberka przykrywamy /możemy je lekko obciążyć tak by całe było pod zalewą/i wstawiamy do lodówki na 24 godz.
Krok 1 - Żeberka zapiekane z brukselką foto
2
Po dobie marynowania w soku ogórkowym żeberka odcedzamy /ząbki czosnku zachowujemy/ i osuszamy papierowym ręcznikiem. Gorczycę i kolendrę rozgniatamy, dodajemy pieprz, paprykę, cząber, majeranek, rozmaryn i powstałą mieszanką przypraw nacieramy mięso. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy obraną pokrojoną w krążki cebulę a na niej żeberka, przekładając je czosnkiem z zalewy. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści i dokładamy do żeberek. Całość podlewamy sokiem z ogórków /0,5 szklanki/.
Krok 2 - Żeberka zapiekane z brukselką foto
3
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 80 min.
Krok 3 - Żeberka zapiekane z brukselką foto
4
Żeberka z brukselką podajemy z ziemniakami, pyzami ziemniaczanymi lub pieczywem.
Krok 4 - Żeberka zapiekane z brukselką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 16.02.2016 14:26
pyszności!!!
Anna169Hosz 16.02.2016 14:01
Pyszny obiadek.
Motorek 16.02.2016 12:35
smaczne mięsko
Małgorzata92 16.02.2016 12:34
Bardzo lubię :)
Futka 16.02.2016 09:22
Przepyszne żeberka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak