Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka zapiekane w kapuście

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 900 ml
masło 2 łyżki
cebula 1 sztuka
żeberka wieprzowe 1 kg
olej 1 łyżka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
wino czerwone 25 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka zapiekane w kapuście

Żeberka pociąć na porcje i natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, odstawić na 2-3 godziny. Na patelni podgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor mięso, podlać 1 szklanka wody i pod przykryciem dusić około 40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na maśle, kapustę kiszoną z grzybami odcedzić z zalewy i dodać do podsmażonej cebulki, doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po lekkim podduszeniu kapusty dolać do niej wino i na wierzchu ułożyć mięso jeśli na patelni został jakiś płyn do tez wlać go do kapusty. Naczynie z kapustą wstawić do nagrzanego do 190st piekarnika i zapiekać około 20 minut, kapusta po tym czasie będzie mięciutka, a mięso będzie samo odchodziło od kości, przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 27.06.2017 12:47
Apetycznie wyglądają :)
olkaaa 27.06.2017 10:04
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak