Żeberka zapiekane w kapuście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    900 ml
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • olej

    1 łyżka
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

  • wino czerwone

    25 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka pociąć na porcje i natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, odstawić na 2-3 godziny. Na patelni podgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor mięso, podlać 1 szklanka wody i pod przykryciem dusić około 40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na maśle, kapustę kiszoną z grzybami odcedzić z zalewy i dodać do podsmażonej cebulki, doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po lekkim podduszeniu kapusty dolać do niej wino i na wierzchu ułożyć mięso jeśli na patelni został jakiś płyn do tez wlać go do kapusty. Naczynie z kapustą wstawić do nagrzanego do 190st piekarnika i zapiekać około 20 minut, kapusta po tym czasie będzie mięciutka, a mięso będzie samo odchodziło od kości, przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 27.06.2017 12:47
Apetycznie wyglądają :)
olkaaa 27.06.2017 10:04
lubię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat