Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka zapiekane na kapuście

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 3 porcje
marchew 1
pietruszka
por
cebula
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
miód
oliwa
pieprz ziołowy XXL
kapusta
kapusta kiszona
marchew
cebula
jabłka garść suszone
grzyby suszone 1 łyżka , utłuczone
kminek
sól
pieprz
smalec 1 łyżka
mąka 1 łyżka
olej
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka zapiekane na kapuście

Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i ugotować o miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić (wywar wykorzystać do przygotowania zupy)
Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać) podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka a woda wyparuje, kapustę przyprawić solą, pieprzem . Ze smalcu i mąki przygotować zasmażkę i dodać do kapusty, wymieszać.
Kapustę przełożyć do blaszki, żeberka posmarować miodem i oliwą, posypać pieprzem czarnym i ziołowym. Tak przygotowane danie może poczekać. Piekarnik nagrzać do temp 200 st. wstawić na ok 20 min z termoobiegiem.

Żeberka w kapuście podałam z sałatką z pieczonych buraczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 05.03.2014 10:03
lubię żeberka w kapuście:)
stef 02.03.2014 19:33
Lubię takie ,smaczne.
adelajda 02.03.2014 18:28
jak dawno nie jadłam :)
norweska20 02.03.2014 15:54
smaczna propozycja obiadowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak