Żeberka z piekarnika pieczone w kapuście

Żeberka z piekarnika pieczone w kapuście

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przygotowałam mojej rodzince żeberka duszone w kapuście kiszonej, pieczone w piekarniku. Żeberka wyszły bardzo smaczne, kruche a smak kapusty wzbogacił całe danie.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • żeberka wieprzowe

    1.5 kilograma
  • sól morska

    3 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
  • ząbki czosnku

    2 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • liście laurowe Prymat

    2 liście
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • bulion mięsny

    250 mililitrów
  • białe wino wytrawne

    100 mililitrów
  • sos sojowy ciemny

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • kapusta kiszona

    500 gramów
  • pieczarki

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny z przykryciem. Dodajemy pozostałe przyprawy, obraną pokrojoną cebulę, pokrojone ząbki czosnku oraz liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

Dodajemy bulion, 100 ml białego wytrawnego wina oraz sos sojowy. Całość lekko trzeba wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec pod przykryciem około 1,5-2 godziny (do miękkości mięsa).

Następnie na miękkie już mięso, rozkładamy na przygotowaną kapustę, wciskając ją pomiędzy mięso.

Pieczemy jeszcze około 40 minut, po czym wyjmujemy i wstawiamy na gaz i dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki.

Całość delikatnie mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 -10 minut. Żeberka podajemy ułożone na kapuście.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy do smaku. Możemy dodać swoje ulubione przyprawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.07.2019 19:52
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat