Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z piekarnika na pikantnie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka 80 dag
czosnek 4 ząbki
olej 0,5 szklanki
majeranek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
kucharek uniwersalny 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z piekarnika na pikantnie

Kroki postępowania

1
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z dwoma kostkami. Jedną łyżką oleju smarujemy naczynie żaroodporne a z pozostałego oleju i reszty składników przygotowujemy marynatę.
Krok 1 - Żeberka z piekarnika na pikantnie foto
2
Każdy kawałek mięsa zanurzamy w marynacie i układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając pokrojonym w plasterki czosnkiem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na ok. 3-4 godz. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy ok. 20 min. a następnie temp. zmniejszamy do 190 i pieczemy następne ok. 20 min. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 min.
Krok 2 - Żeberka z piekarnika na pikantnie foto
3
Żeberka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu z surówką ale na zimo są również bardzo smaczne.
Krok 3 - Żeberka z piekarnika na pikantnie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 23.02.2014 17:34
super żeberka
patryska76 23.02.2014 16:23
Pyszne żeberka ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak