Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z piekarnika

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1,2 kg
cebula biała 3 szt
cebula czerwona 3 szt
czosnek 0,5 główki
śliwki suszone 10 szt
tłuszcz do formy

przyprawy

Kolendra cała Prymat 1 łyżka
cząber 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat 8 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,25 łyżeczki
pieprz 0,25 łyżeczki
sól 1 łyżka
majeranek 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z piekarnika

Kroki postępowania

1
Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Dwie cebule białe, dwie cebule czerwone i śliwki suszone /najlepiej wędzone/ kroimy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Oprószamy solą. Możemy również oprószyć niewielką ilością cukru.
Krok 1 - Żeberka z piekarnika foto
2
Kolendrę i jałowiec rozgniatamy nożem i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Żeberka opłukujemy, osuszamy, kroimy na kawałki z dwoma-trzema kostkami i nacieramy mieszanką przypraw.
Krok 2 - Żeberka z piekarnika foto
3
Na żeberkach układamy resztę cebuli i czosnku. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 3 - Żeberka z piekarnika foto
4
Po tym czasie przykryte naczynie z żeberkami wstawiamy na nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 80 min w temp. 190 stopni C.
Krok 4 - Żeberka z piekarnika foto
5
Upieczone żeberka możemy podawać z kopytkami polanymi tłuszczem z cebulą, czosnkiem i śliwkami z pod żeberek
Krok 5 - Żeberka z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 22.11.2015 20:28
Wspaniały pomysł na fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak