Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 6 łyżek
miód 1 łyżeczka
musztarda 1 łyzeczka
majeranek 1 łyzka
tymianek 1 łyzka
jałowiec 1 łyzka
rozmaryn 1 gałązka
konfitura wiśniowa 1 łyżeczka
suszone śliwki 5 sztuk
morele 5 sztuk
cebula 3 sztuki
lubczyk 2 gałązki
sól 1/2 łyżeczki
żeberka
grzyby suszone 8 kapeluszy
żubrówka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2

Kroki postępowania

1
Pokroić żeberka na małe porcje .
Zrobić marynatę z miodu, 2 łyżek oleju , musztardy, majeranku, tymianku , powideł z wiśni , wódki i soli . Wetrzeć dobrze marynatę w mięso .Dołożyć do mięsa rozgnieciony jałowiec , rozmaryn , lubczyk i zostawić zakryte w lodówce na 24 godziny.
Krok 1 - Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2 foto
2
Grzyby namoczyć w pół szklanki letniej wodzie na pół godziny .
Krok 2 - Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2 foto
3
Rozgrzać w garnku o grubym dnie resztę oleju . Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dorzucić rozmaryn ,cebulę pokrojoną w piórka. Obsmażyć cebulę koło mięsa na złoto.
Krok 3 - Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2 foto
4
Dołożyć do mięsa z cebulą grzyby razem z wodą w której się moczyły ( jeśli są to całe kapelusze to pokroić w paseczki ), śliwki, morele .
Zalać wodą ( 3,5 szklanki razem z wodą od moczenia grzybów ) i doprowadzić do wrzenia ( wcześniej wypłukać wodą pojemnik po marynowaniu mięsa ).
Dusić 1,5 godziny na małym gazie ( końcówka przy uchylonej pokrywce ).
Krok 4 - Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2 foto
5
Doprawić sos do smaku .Zagotować.

Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i ogórkiem kiszonym .
Krok 5 - Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2 foto
6
Ciąg dalszy eksperymentów z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów.
Próbuję odtworzyć smaki takimi jakimi były w dawnych wiekach.
Dziś przerabiam przepis na żeberka ,, z kurnej chaty" ( tzn. z okresu mniej więcej wczesnego średniowiecza ). Używam produktów i przypraw , które wydaje mi się , że były wtedy w zasięgu gotującego. Co prawda przypuszczam , że wtedy mięsiwa były raczej pieczone jako rąbanka bez dzielenia na konkretne rodzaje tuszy - ale dziś jest to po prostu logiczniejsze.
Krok 6 - Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 10.11.2013 19:19
Smaczne żeberka.
jasiek 10.11.2013 18:33
doskonały przepis
adelajda 10.11.2013 18:30
tak przyprawione żeberka chętnie zjem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak