Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z kukurydzą w sosie miodowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

żeberka wieprzowe 1200 g
rosół drobiowy 2 szklanki
olej 4 łyżki
sól i pieprz

Kukurydza

kukurydza w puszce 2 opakowania
masło 2 łyżki

Sos miodowy

miód prawdziwy 3-4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
szczypiorek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z kukurydzą w sosie miodowym

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić po jednym lub po dwa. Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać, wrzucić żeberka i podsmażyć na rumiano. Przełożyć w większy garnek, podlać 2 szklankami rosołu i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Jeśli trzeba dopełniać rosołem. Miękkie wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Do sosu z duszenia wlać 3 łyżeczki miodu,dodać opłukany i pokrojony szczypiorek i zagotować. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki wody i zagęścić sos.
Kukurydzę osączyć na sitku, przelać zimną wodą i wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem. Podgrzać.
Na talerz wyłożyć 2 łyżki kukurydzy, na kukurydzę kłaść żeberka i polać sosem miodowym. podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 03.02.2017 09:09
Ciekawe rozwiązanie. Nie przepadam za żeberkami i szukam takiego przepisu, który zmieni moje nastawienie. Koniecznie muszę spróbować.
Agnieszka-87-25 17.08.2016 15:25
lubię takie
mysza75 17.08.2016 13:53
pyszne żeberka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak