Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka wieprzowe
1 kilogram -
sos BBQ
1 szklanka -
czosnek
2 ząbki -
miód
2 łyżki -
Musztarda czeska Prymat
2-3 łyżki -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Żeberka z grilla BBQ
Żeberka z grilla BBQ to świetny przepis, który warto wykorzystać w sezonie grillowym. Żeberka są marynowane w sosie BBQ przez kilka godzin lub całą noc. Potem wykładamy je na rozgrzany ruszt i grillujemy do miękkości. Żeberka z grilla BBQ można przyrządzić szybciej - wystarczy je wcześniej obgotować. Takie ugotowane żeberka należy zamarynować i grillować do zrumienienia.
1. Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki
2. W misce mieszamy sos BBQ, musztardę czeską, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz grubo mielony.
3. Żeberka smarujemy przygotowanym sosem i odstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki, a najlepiej przez całą noc
4. Rozgrzewamy grill. Powinien mieć temperaturę około 200 stopni Celsjusza.
5. Żeberka układamy na grillu i grillujemy przez około 20 minut z każdej strony, aż będą miękkie i soczyste. Czas grillowania zależy od wielkości kawałków mięsa.
Komentarze (0)