Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z czerwoną kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos sojowy 5 łyżek
miód 100 g
sos worcestershire 4 łyżki
pieprz
Tymianek suszony Prymat 1 szczypta
żeberka wieprzowe 1,5 kg
kapusta czerwona 1/2 główki
ocet winny 1 łyżka
masło 4 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
sok jabłkowy 1,5 l
sól
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z czerwoną kapustą

Marynata : sos sojowy wymieszałem z miodem, sosem worcestershire, pieprzem i tymiankiem. Żeberka włożyłem do marynaty i wstawiłem do lodówki na 30 minut.
Z kapusty usunąłem głąb, drobno poszatkowałem. Opłukałem w w wodzie z łyżką octu z białego wina.
Rozgrzałem masło w garnku, gdy zaczęło się pienić dodałem kapustę. Smażyłem na średnim ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodałem ocet, sok z jabłek, sól i pieprz.
Gotowałem 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodałem rodzynki, wymieszałem.
Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni. Kapustę przełożyłem do żaroodpornego naczynia, na niej rozłożyłem pokrojone żeberka, zapiekałem ok. 30 minut, polewałem czasami marynatą i obracając żeberka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 24.09.2017 16:38
Chyba jedno z moich ulubionych mięs.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak