Żeberka z cebulką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • mąka

  • sól

  • cebula

    3-4 szt
  • olej

  • bulion warzywny

    2 - 2,5 szkl
  • Opcjonalnie:

    60 dag
  • żeberka

    cielęce dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka dokładnie płuczemy, porcjujemy i osuszamy.
Suche mięso oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju.
Do podsmażonych żeberek wlewamy bulion warzywny, garnek nakrywamy pokrywką i dusimy około 35 minut na wolnym ogniu.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i obsmażamy na 1 łyżce oleju na złoty kolor.
Pod koniec duszenia się żeberek dodajemy przygotowaną cebulę, odrobinę soli i inne ulubione przyprawy i dalej dusimy do miękkości.
Mąkę - 2 łyżki rozprowadzamy odrobiną wody, mieszamy, dodajemy sosu żeberkowego dokładnie mieszamy i zaciągamy nią sos.
Podajemy z ziemniakami, kaszą na sypko, ryżem i makaronem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka/picola 21.02.2011 21:47
podobnie przyrządzam żeberka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat