Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka wieprzowe duszone w wodzie z kokosa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Marynata

sos rybny 3 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
cukier 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
szalotka 2 sztuki

Danie

żeberka wieprzowe 1 kg
papryczka chili 1 szt
kokos 2 szt
natka pietruszki pół pęczka
olej rzepakowy 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka wieprzowe duszone w wodzie z kokosa

Składniki marynaty mieszamy, dodajemy posiekane ząbki czosnku i szalotki. Żeberka kroimy w wąskie paski. Marynujemy 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy olej (najlepiej w woku, chodzi o to aby smażone były na głębokim tłuszczu) . Wrzucamy kawałki żeberek na rozgrzany olej, po kolei tak, aby nie obniżyć znacznie temperatury tłuszczu. Smażymy na złoto brązowy kolor. W tym czasie dobieramy się do wody z kokosów - z dwóch powinno być około 3/4 szklanki. Zagotowujemy wodę z kokosów w osobnym garnuszku i wrzucamy podsmażone żeberka. Dodajemy pół papryczki chili (bez pestek) i pieprz do smaku (2-3 szczypty) . Dusimy pod przykryciem około 1 godziny na średnim ogniu (w razie potrzeby podlewamy zwykłą wodą). Po godzinie wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem 15 minut.
Wykładamy na talerz, posypujemy połową papryczki chili i natką pietruszki.
Delektujemy się smakiem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamil 16.01.2015 20:44
... i to jest na prawdę warte spróbowania :)
Wiesława1 16.01.2015 15:58
pysznie przyrządzone
Adamorek 16.01.2015 14:38
bardzo apetyczne
wwwiolka 16.01.2015 13:34
Bardzo ciekawy przepis.
cooked 16.01.2015 13:33
ale smakowicie się prezentuje
Alicee 16.01.2015 12:35
To prawda :)
jola91 16.01.2015 12:22
Wyborne żeberka, pewnie przy duszeniu piękny zapach się unosił :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak