Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w winnym sosie BBQ ©

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 2 kg
wino czerwone wytrawne 2 szkl.
ketchup 2/3 szkl.
Musztarda miodowa Prymat 2-3 łyżki
cebula czerwona 2 duże
miód 1 łyżka
sos sojowy ciemny
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
papryka mielona wędzona
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w winnym sosie BBQ ©

Żeberka oczyścić, umyć, osączyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Wino zmiksować z pokrojoną czerwoną cebulą, ketchupem, miodem, musztardą - marynatę doprawić sosem sojowym, imbirem oraz wędzoną mieloną papryką - zalać żeberka i odstawić do lodówki na 12-24 godz.
Co kilka godzin przełożyć mięso na odwrotną stronę.
Najlepiej sprawdzają się grube woreczki do mrożonek lub do pieczenia - marytana wpływa w każde miejsce, a wystarczy tylko odwracać woreczek w lodówce.
Zamarynowane żeberka wyjąć z marynaty, osączyć na papierowych ręcznikach, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Przelać pozostały płyn do szerokiego garnka lub do głębokiej patelni i nieco odparować. Zalać żeberka i podusić, aż będą prawie miękkie, a większość sosu odparuje.W trakcie pieczenia często smarować mięso sosem.
Tak przygotowane żeberka dopiec na grillu smarując wytworzonym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 26.06.2013 22:23
Bardzo lubię żeberka - na pewno wypróbujemy ten przepis
artur7 26.06.2013 18:22
zebereczka mniam
2milutka 26.06.2013 14:12
aż slinka leci:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak