Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w winnym sosie BBQ ©
Wino zmiksować z pokrojoną czerwoną cebulą, ketchupem, miodem, musztardą - marynatę doprawić sosem sojowym, imbirem oraz wędzoną mieloną papryką - zalać żeberka i odstawić do lodówki na 12-24 godz.
Co kilka godzin przełożyć mięso na odwrotną stronę.
Najlepiej sprawdzają się grube woreczki do mrożonek lub do pieczenia - marytana wpływa w każde miejsce, a wystarczy tylko odwracać woreczek w lodówce.
Zamarynowane żeberka wyjąć z marynaty, osączyć na papierowych ręcznikach, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Przelać pozostały płyn do szerokiego garnka lub do głębokiej patelni i nieco odparować. Zalać żeberka i podusić, aż będą prawie miękkie, a większość sosu odparuje.W trakcie pieczenia często smarować mięso sosem.
Tak przygotowane żeberka dopiec na grillu smarując wytworzonym sosem.