Żeberka w winnym sosie BBQ ©

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    2 kg
  • wino czerwone wytrawne

    2 szkl.
  • ketchup

    2/3 szkl.
  • Musztarda miodowa Prymat

    2-3 łyżki
  • cebula czerwona

    2 duże
  • miód

    1 łyżka
  • sos sojowy

    ciemny
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • papryka mielona

    wędzona
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka oczyścić, umyć, osączyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Wino zmiksować z pokrojoną czerwoną cebulą, ketchupem, miodem, musztardą - marynatę doprawić sosem sojowym, imbirem oraz wędzoną mieloną papryką - zalać żeberka i odstawić do lodówki na 12-24 godz.
Co kilka godzin przełożyć mięso na odwrotną stronę.
Najlepiej sprawdzają się grube woreczki do mrożonek lub do pieczenia - marytana wpływa w każde miejsce, a wystarczy tylko odwracać woreczek w lodówce.
Zamarynowane żeberka wyjąć z marynaty, osączyć na papierowych ręcznikach, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Przelać pozostały płyn do szerokiego garnka lub do głębokiej patelni i nieco odparować. Zalać żeberka i podusić, aż będą prawie miękkie, a większość sosu odparuje.W trakcie pieczenia często smarować mięso sosem.
Tak przygotowane żeberka dopiec na grillu smarując wytworzonym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
arbuzowo 26.06.2013 22:23
Bardzo lubię żeberka - na pewno wypróbujemy ten przepis
artur7 26.06.2013 18:22
zebereczka mniam
2milutka 26.06.2013 14:12
aż slinka leci:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat