Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żeberka w sosie własnym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1 kg
cebula biała 2
koncentrat pomidorowy 70 g
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat
olej do smażenia
mąka 2 łyżki
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: żeberka w sosie własnym

Żeberka dzielimy na mniejsze części. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy na gorący olej i podsmażamy na złocisty kolor. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku z 1 kostką rosołową i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Cza sok 45 minut.

Na patelni po żeberkach podsmażamy cebule do zeszklenia. zalewamy ja połową szklanki z pół kostki rosołowej. Dolewamy koncentrat pomidorowy i dusimy chwilę pod przykryciem.

Na sam koniec dodajemy sos pomidorowy do żeberek i dusimy jeszcze ok 5 minut żeby żeberka przeszły sosem. Jak sos jest zbyt rzadki dodajemy 2 łyżki mąki w celu zagęstnienia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aneta2208 09.03.2013 11:47
mąż uwielbia. warto dłużej poddusić żeby mięso było miękkie :) A zawsze można nie dodawac koncentratu wtedy sos będzie zwyczajny mięsny
Kazimierz1 07.03.2013 15:42
coś dobrego
Ania321 07.03.2013 15:38
wyglądają pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak