Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie śmietanowym z leśnymi grzybami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Inna odmiana żeberek. W sosie śmietanowym na bazie świeżych grzybów leśnych. Polecam i smacznego!

Składniki:

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kilogram
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
cebula 2 sztuki
czosnek 1 sztuka
grzyby leśne 500 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
proszek z suszonych kani 2 łyżki
śmietana 18% 500 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
olej 2 łyżki
woda 1-1,5 szklanki
mąka 1 łyżeczka
woda 4-6 łyżek

Porada

W przepisie użyliśmy proszku z suszonych kani.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie śmietanowym z leśnymi grzybami

Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szerokości ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, suszonym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce na godzinę (może być dłużej).

Cebule obrałem i pokroiłem w grube półplasterki. Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, obsmażyłem partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyłem do rondla.

Na tę samą patelnię wlałem pozostały olej, zrumieniłem na nim cebulę, na koniec podlałem ją 1-1,5 szklanki wody i dusiłem chwilę, aż z dna patelni odejdzie wszystko, co przywarło w trakcie smażenia, a następnie przelałem całość do żeberek. Dodałem pokruszone liście laurowe i ziele angielskie. Dusiłem na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 1-1,5 godziny wraz ze śmietaną. Kiedy mięso było już miękkie do sosu dodałem proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zimnej wody i wlałem do sosu, dusiłem jeszcze około 10 minut.

Podawałem z sosem grzybowym ze świeżych leśnych grzybów i ziemniakami pieczonymi w ziołach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak