Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • sól do smaku

  • papryka ostra mielona

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • olej do smażenia

  • czosnek

    4 ząbki
  • przecier pomidorowy

    ok 0,5 litry
  • miód

    3 łyżki
  • ocet winny

    1/4 szklanki
  • bazylia świeża

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym foto
Żeberka oprószamy przyprawami i odstawiamy na około 0,5 godz. w chłodne miejsce.
Krok 2 - Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym foto
Miedzy czasie cebulę kroimy w plasterki.
Krok 3 - Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym foto
Gotowe żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym foto
Gdy delikatnie się zarumienią dokładamy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę razem smażymy.
Krok 5 - Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym foto
W dalszej kolejności do żeberek dokładamy przecier pomidorowy, miód oraz ocet. Danie przykrywamy i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Ewentualnie uzyskamy sos pomidorowo- miodowy doprawiamy do smaku.
Jadwiga/Jaga85
Do sosu można dodatkowo wkroić 1-2 świeże pomidory. Uzyskamy sos słodko-kwaśny idealnie komponuje się z żeberkami. Mięso jest kruche i delikatne, a sos, krótko mówiąc jest pycha!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 14.07.2014 22:55
Syte jedzenie.
as28 13.07.2014 12:15
bardzo fajny sos do żeberek
teresa18 13.07.2014 11:41
wyśmienite
stan2401 13.07.2014 09:33
pyszne danie
Zdzisław 13.07.2014 07:58
dla mnie smaczne danie podano
Patriszja 13.07.2014 07:42
na słodko są bardzo dobre :) kiedyś jadłam ze skórką z pomarańcza i były mega smaczne :)
Wiesława1 13.07.2014 07:16
Pysznie przyrządzone mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat