Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie pieczarkowym i kluski śląskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sos

żeberka wieprzowe 1 kg
pieczarki 400 gram
cebula 3
olej do smażenia
masło 80 gram
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 3
bulion 500 ml
mąka pszenna 1 łyżka
sól i pieprz

kluski śląskie

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg
mąka ziemniaczana 250 gram
jajko 1
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie pieczarkowym i kluski śląskie

Przygotuj sos.
Mięso przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmaż z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki przekrój na pół lub w plasterki,a cebulę posiekaj,razem podsmaż na maśle po czym dodaj do żeberek. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Duś na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godziny. Na koniec zagęść mąką.
Kluski śląskie
Ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę.. Ziemniaki podziel na cztery części, jedną ćwiartkę wyjmij na stolnicę i rozsmaruj na pozostałych. Dodaj mąkę, ziemniaczaną,jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto.
Uformuj spłaszczone kulki z dziurką w środku.
Kluski gotuj w wrzącej,osolonej wodzie przez ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Kluski podawaj z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.05.2016 16:09
smaczny obiadek
AZgotuj 16.05.2016 15:34
śląskie - najlepsze!
krokus 16.05.2016 13:15
dobry obiadek
Anna169Hosz 16.05.2016 12:34
Też chcę taki pyszny obiad :)
Madzai 16.05.2016 11:39
Super obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak