Żeberka w sosie pieczarkowym i kluski śląskie

Żeberka w sosie pieczarkowym i kluski śląskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

sos

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • pieczarki

    400 gram
  • cebula

    3
  • olej do smażenia

  • masło

    80 gram
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżki
  • liść laurowy

    1
  • ziele angielskie

    3
  • bulion

    500 ml
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól i pieprz

kluski śląskie

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    250 gram
  • jajko

    1
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj sos.
Mięso przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmaż z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki przekrój na pół lub w plasterki,a cebulę posiekaj,razem podsmaż na maśle po czym dodaj do żeberek. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Duś na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godziny. Na koniec zagęść mąką.
Kluski śląskie
Ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę.. Ziemniaki podziel na cztery części, jedną ćwiartkę wyjmij na stolnicę i rozsmaruj na pozostałych. Dodaj mąkę, ziemniaczaną,jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto.
Uformuj spłaszczone kulki z dziurką w środku.
Kluski gotuj w wrzącej,osolonej wodzie przez ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Kluski podawaj z sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

16.05.2016 16:09
smaczny obiadek

AZgotuj

16.05.2016 15:34
śląskie - najlepsze!

krokus

16.05.2016 13:15
dobry obiadek

Anna169Hosz

16.05.2016 12:34
Też chcę taki pyszny obiad :)

Madzai

16.05.2016 11:39
Super obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat