Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie pieczarkowym i kluski śląskie
Mięso przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmaż z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki przekrój na pół lub w plasterki,a cebulę posiekaj,razem podsmaż na maśle po czym dodaj do żeberek. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Duś na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godziny. Na koniec zagęść mąką.
Kluski śląskie
Ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę.. Ziemniaki podziel na cztery części, jedną ćwiartkę wyjmij na stolnicę i rozsmaruj na pozostałych. Dodaj mąkę, ziemniaczaną,jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto.
Uformuj spłaszczone kulki z dziurką w środku.
Kluski gotuj w wrzącej,osolonej wodzie przez ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Kluski podawaj z sosem.