Żeberka w sosie czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    80 dkg
  • czosnek ząbki

    4 ząbki
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • Owoc jałowca cały Prymat

    4 kulki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • kminek Prymat

    1/3 łyżeczki
  • sól do smaku

    3 szczypty
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka umyć osuszyć, podzielić na małe kawałki po 3-4 żebra.
Czosnek obrać pokroić w plasterki.
Na wysokiej patelni rozgrzać olej, włożyć żeberka, obsmażyć z obu stron na złoty
kolor.
Dolać bulion, zagotować.
Dodać przyprawy i czosnek, dusić na małym ogniu około 40 minut, do miękkości żeberek.
Miękkie żeberka wyjąć z garnka.
Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, dodać do sosu, zagotować w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kapustką gotowaną i ziemniakami.
SMACZNEGO!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 30.06.2014 18:16
Wymarzony obiadek mojego męża:)
Jodaj 26.06.2014 10:35
żeberka mmmm palce lizać , takie pyszne :)
stan2401 26.06.2014 09:25
pyszne danie
drmaciej 25.06.2014 22:31
obiad jak dla mnie idealny
teresa18 25.06.2014 22:05
Pyszne, tak dawno nie jadlam żeberek
misia53 25.06.2014 19:36
Przepyszne żeberka
stef 25.06.2014 16:55
Takie COŚ lubię bardzo.
Lidzia 25.06.2014 15:58
Jak ja to lubię.
Czyki 25.06.2014 15:38
Ja wiem, że na pewno by mi smakowało takie danie :)
Bernadeta1 25.06.2014 15:33
smaczny taki obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat