Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w śliwkowym sosie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 600 g
śliwki węgierki 200 g
cebula 1
oregano
czerwony pieprz 0,5 łżeczki
Kolendra cała Prymat
ocet winny 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
majeranek
śmietana 18 proc 2 łyżk
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w śliwkowym sosie

Żeberka umyć i podzielić na porcje. Oliwę, ocet, kolendrę, pieprz czerwony i oregano wymieszać i utrzeć przez chwilę. Tym roztworem natrzeć żeberka. Odstawić na ok 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ułożyć porcje żeberek, podsmażyć z obu stron, dodać przyprawy, cebulę i śliwki, dusić pod przykryciem, podlać niewielką ilością wody. Dusić i w razie potrzeby podlewać wodę.
Miękkie porcje wyjąć z sosu, resztę dobrze zmiksować blenderem i dodać 2 łyżki śmietany.
Sos można doprawić łyżeczką cukru gdyby się okazało że śliwki były kwaśne.

Podawać z ziemniakami polewać kwaśnym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriko 05.02.2013 18:08
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak