Ula

Żeberka w miodzie i winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    2 kg
  • miód

    1 łyżka
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • majonez

    2 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • Kucharek SMAK LATA

    do smaku
  • woda

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • wino słodkie czerwone

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka umyj i podziel na porcje.

Z miodu, przecieru pomidorowego, majonezu, oleju, wina i przypraw przygotuj marynatę. Rozcieńczaj ją wodą do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

Marynatą zalej żeberka i pozostaw na minimum godzinę w lodówce.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Żeberka, razem z marynatą wylej do niskiego naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.
Ustaw na średnim poziomie piekarnika i piecz pod przykryciem godzinę. Po godzinie wymieszaj i odkryj żeberka. Zapiekaj odkryte przez kolejną godzinę - wtedy będą ładnie zarumienione :)

Polecam z pieczonymi ziemniaczkami i surówką sezonową.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 10.03.2016 12:25
smaczne żeberka
[email protected] 04.10.2013 11:54
muszę sam spróbować
Mysiunia 25.11.2012 10:52
kaloryczne, ale baardzo apetyczne :)
emeslive 24.11.2012 23:27
Bardzo apetyczne mięsko, przepis godny polecenia!
misia53 24.11.2012 23:06
smaczne
PIOTR11 24.11.2012 20:58
apetyczny przepis
jasiek 24.11.2012 20:02
doskonałe
jasiek 24.11.2012 20:02
doskonałe
halina17 24.11.2012 20:00
Smaczne żeberka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat