Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka wieprzowe
2 kg -
miód
1 łyżka -
przecier pomidorowy
2 łyżki -
majonez
2 łyżki -
pieprz
do smaku -
Kucharek SMAK LATA
do smaku -
woda
2 łyżki -
olej
1 łyżka -
wino słodkie czerwone
0,5 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Żeberka w miodzie i winie
Z miodu, przecieru pomidorowego, majonezu, oleju, wina i przypraw przygotuj marynatę. Rozcieńczaj ją wodą do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Marynatą zalej żeberka i pozostaw na minimum godzinę w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Żeberka, razem z marynatą wylej do niskiego naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.
Ustaw na średnim poziomie piekarnika i piecz pod przykryciem godzinę. Po godzinie wymieszaj i odkryj żeberka. Zapiekaj odkryte przez kolejną godzinę - wtedy będą ładnie zarumienione :)
Polecam z pieczonymi ziemniaczkami i surówką sezonową.
Smacznego!
Komentarze (9)