Żeberka w miodowo-korzennej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1,5 kg
  • cebula

    2 szt
  • miód płynny

    8 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • majeranek

    2 łyżki
  • kolendra

    1 łyżka
  • jałowiec

    12 ziaren
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żeberka w miodowo-korzennej marynacie foto
Żeberka myjemy, osuszamy a następnie kroimy na kawałki z dwoma, trzema kostkami.
Krok 2 - Żeberka w miodowo-korzennej marynacie foto
Ziarna jałowca i kolendry rozgniatamy. Do miseczki wlewamy płynny miód /ja wybrałam wielokwiatowy/ i dodajemy pozostałe składniki marynaty: paprykę, majeranek, kolendrę, jałowiec, koncentrat, olej oraz do smaku sól i pieprz. Energicznie mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły.
Krok 3 - Żeberka w miodowo-korzennej marynacie foto
Każdy kawałek mięsa kolejno zanurzamy w marynacie i wkładamy do foliowego rękawa lub woreczka do pieczenia w piekarniku. Żeberka w folii przekładamy obrana pokrojoną w pół talarki cebulą.
Krok 4 - Żeberka w miodowo-korzennej marynacie foto
Tak przygotowane mięso w woreczku odkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie kilka razy woreczkiem energicznie potrząsamy, żeby mięso dobrze przeszło marynatą. Następnie mięso w folii układamy w naczyniu żaroodpornym /bez przykrycia/ i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 2 godz.
Krok 5 - Żeberka w miodowo-korzennej marynacie foto
Żeberka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu podane np. z surówką z kiszonej kapusty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat