Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w miodowo-korzennej marynacie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg
cebula 2 szt
miód płynny 8 łyżek
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
olej 3 łyżki
majeranek 2 łyżki
kolendra 1 łyżka
jałowiec 12 ziaren
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w miodowo-korzennej marynacie

Kroki postępowania

1
Żeberka myjemy, osuszamy a następnie kroimy na kawałki z dwoma, trzema kostkami.
Krok 1 - Żeberka w miodowo-korzennej marynacie foto
2
Ziarna jałowca i kolendry rozgniatamy. Do miseczki wlewamy płynny miód /ja wybrałam wielokwiatowy/ i dodajemy pozostałe składniki marynaty: paprykę, majeranek, kolendrę, jałowiec, koncentrat, olej oraz do smaku sól i pieprz. Energicznie mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły.
Krok 2 - Żeberka w miodowo-korzennej marynacie foto
3
Każdy kawałek mięsa kolejno zanurzamy w marynacie i wkładamy do foliowego rękawa lub woreczka do pieczenia w piekarniku. Żeberka w folii przekładamy obrana pokrojoną w pół talarki cebulą.
Krok 3 - Żeberka w miodowo-korzennej marynacie foto
4
Tak przygotowane mięso w woreczku odkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie kilka razy woreczkiem energicznie potrząsamy, żeby mięso dobrze przeszło marynatą. Następnie mięso w folii układamy w naczyniu żaroodpornym /bez przykrycia/ i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 2 godz.
Krok 4 - Żeberka w miodowo-korzennej marynacie foto
5
Żeberka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu podane np. z surówką z kiszonej kapusty.
Krok 5 - Żeberka w miodowo-korzennej marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak