Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w marynacie z syropem klonowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberek 1 kg
syrop klonowy 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
olej 3 łyżki
Musztarda chrzanowa Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyzeczka
sól 1/3 lyzeczki
papryka 0,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w marynacie z syropem klonowym

Kroki postępowania

1
Marynatę do żeberek podpatrzyłam u Anemon :)

Żeberka umyć dokładnie, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ja miałam żeberka extra mięsne, więc sporo kawałków zostało bez kostki.
Krok 1 - Żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
2
Do kubka lub miseczki wlać syrop klonowy, olej, sok z cytryny, sos sojowy. Dodać przeciśnięty czosnek, musztardę, wrzucić pokruszone liście laurowe, wsypać obie papryki i sól. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
3
Marynatą polać żeberka i wymieszać aby pokryła całe mięso. Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Jeśli jest możliwość – przemieszać 2 razy w tym czasie.
Krok 3 - Żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
4
Na drugi dzień żeberka przełożyć do rękawa do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec godzinę.
Krok 4 - Żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
5
Żeberka podawać z surówkami i ziemniakami lub frytkami
Krok 5 - Żeberka w marynacie z syropem klonowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 22.02.2014 10:26
rewelacyjne żebarka
Łucja 08.01.2014 15:01
smacznie przyrządzone mięsko :)
Olga_SK 07.01.2014 14:05
Ciekawe połączenia smaków. Odrobina słodkości do mięsa to zdecydowanie moje smaki :)
Wacław 07.01.2014 14:04
pyszne mięsko do II dania :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak