Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w jabłkowo-piwnej marynacie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 70 dag
cebula 1 szt.
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

marynata

piwo ciemne 1 szklanka
ząbki czosnku 3 szt.
miód płynny 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
przecier jabłkowy 5 łyżek
sos sojowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
olej 2 łyżki
ziele angielskie 5 szt.

Porada

Mięso podaję z ryżem ze względu na pyszny sos powstający w wyniku pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w jabłkowo-piwnej marynacie

Żeberka obficie obsypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Piwo łączymy z musztardą i olejem. Dodajemy miód i sos sojowy. Dokładamy przecier jabłkowy. Dokładnie mieszamy. Ziele i liście laurowe kruszymy (żeby bardziej uwolniły swój aromat). Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso. Trzymamy w chłodzie przez min. 2 godziny. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojoną cebulą. Zalewamy zalewą w jakiej trzymaliśmy mięso. Pieczemy w 200 stopniach C. przez ok. 1 godzinę (pod przykryciem). Posypujemy majerankiem. Pieczemy jeszcze przez 15 minut tym razem bez przykrycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak