ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM

ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • dżem brzoskwiniowy

    3-4 łyżki
  • ketchup pikantny

    3-4 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • przyprawa uniwersalna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM  foto
1/ Żeberka, opłukać, podzielić na części i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć przyprawą uniwersalną i wstawić do lodówki na parę godzin (u mnie noc).
Krok 2 - ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM  foto
2/ Cebulę obrać i pokroić w pióra, dodać do mięsa i porządnie wymieszać. Następnie dodać dżem i ketchup (1 do 1). Wymieszać. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 1 godziny, po tym czasie zmniejszyć nieco temperaturę, wymieszać żeberka i piec jeszcze pół godziny.
Krok 3 - ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM  foto
3/Upieczone żeberka mają być miękkie i złociste. Gdyby sos, który powstanie podczas pieczenia był rzadki, można go zaprawić 1 łyżką mąki. Żeberka podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kuskusem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Benita

15.04.2015 23:30
uwielbiam żeberka w każdej postaci

wyattearp

15.04.2015 12:30
muszą być pyszne

Pani Domu

15.04.2015 07:56
bardzo ciekawy pomysł

Czyki

14.04.2015 20:37
O takich jeszcze nie jadłam, ale na pewno są pyszne:)

Seba

14.04.2015 18:03
Muszą być pyszne

Megg

14.04.2015 17:39
smacznie sie prezentuja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat