Żeberka w Coli wg Górala

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    1 kg
  • napój typu cola

    2 szklanki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

    3 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żeberka w Coli wg Górala foto
Na początku robimy marynatę: do garnuszka wlewam oliwę i dosypuję przyprawy (dość sporo)- sól, pieprz, paprykę suszoną - lub chili. Czosnek obieram i wyciskam i dodaję do marynaty. dodaję też ok 0,5 szklanki Coli.
Krok 2 - Żeberka w Coli wg Górala foto
Wszystkie żeberka razem lub z osobna obtaczam w tej marynacie. Do sporego naczynia żaroodpornego wkładam worek - (Ja ustawiam go sobie tak żeby było mi łatwo wkładać żeberka i żeby łatwo się go potem zapięło). Gdy wszystkie żeberka są już gotowe w worku nacieram je resztką marynaty - lub docieram troszkę czosnkiem. Do worka ostrożnie wlewam Colę - ilość zależna od tego jakie duże macie naczynie i ile wepchacie do worka żeberek :) Mi się udało wlać ok 1,5 szklanki i bezpiecznie zamknęłam woreczek.
Krok 3 - Żeberka w Coli wg Górala foto
Piekę dość długo bo ok 1,5h a czasem i dłużej w temp 180C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aga130982 26.08.2012 06:30
pycha
aga130982 26.08.2012 06:30
pycha
Seba 22.08.2012 08:32
pyszniutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat