Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żeberka słodko-pikantne

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso

żeberka wieprzowe 2kg
olej

marynata

ketchup pikantny 1/2 szklanki
przecier pomidorowy 6 łyżek
miód płynny 6 łyżek
musztarda 2 łyżki
przyprawa uniwersalna
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
cebula
czosnek

Porada

Do marynaty można użyć dowolnych przypraw ( np. do grilla, nadających smak barbeque). Żeberka można od razu piec w piekarniku pomijając smażenie, wtedy czas pieczenia wydłuży się.

Przepis i sposób przygotowania na: żeberka słodko-pikantne

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Następnie smażymy na oleju z każdej strony około minuty. Ściągamy z patelni na której następnie smażymy pokrojoną cebulę i czosnek.
Krok 1 - żeberka słodko-pikantne foto
2
W misce mieszamy składniki marynaty tj. ketchup, przecier, musztardę, miód, przyprawy oraz smażoną cebulę z czosnkiem wraz z olejem. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Krok 2 - żeberka słodko-pikantne foto
3
Żeberka moczymy w marynacie i wkładamy do rękawa do pieczenia. Resztę marynaty wlewamy do środka. Pieczemy około 1-1,5 godziny, 200 stopni C (termoobieg).
Krok 3 - żeberka słodko-pikantne foto
4
Po godzinie sprawdzamy czy żeberka są już miękkie (najlepiej gdy odchodzą od kości). Można zmniejszyć temperaturę. Pozostałą marynatę można przelać do garnka i zrobić sos.
Krok 4 - żeberka słodko-pikantne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 06.01.2015 12:38
doskonałe takie złociste
marenka 06.01.2015 11:01
Świetny przepis:)
engie23 06.01.2015 09:43
pyszności :)
Anna169Hosz 06.01.2015 09:28
Na pewno smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak