Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka pieczone w oregano i cytrynie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
ziemniaki 1 kg
cytryna 1,5 szt.
oregano 1 łyżka
olej 1/3 szkl.
woda 1/3 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone w oregano i cytrynie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki i żeberka przekładamy do naczynia do zapiekania i przyprawiamy solą i pieprzem.
Do naczynia wlewamy wodę i olej, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryn i posypujemy oregano. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 60-90 minut, w zależności od grubości żeberek. Smacznego!

Danie można przygotować na grillu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 07.05.2013 09:06
Pyszny przepis - polecam!
arbuzowo 06.05.2013 15:37
mhm - fajny pomysł na żeberka
bogusia19 06.05.2013 11:37
super przepis
dodi 06.05.2013 11:28
muszę takie zrobić bo jeszcze nie robiłam tak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak