Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone w kiszonej kapuście
Żeberka pieczone w kapuście to pyszne danie obiadowe. Nie wymaga wiele pracy, a jest bardzo smaczne. Ważne, aby mięso było zamarynowane i obsmażone przed pieczeniem.
Kroki postępowania
Żeberka dzień wcześniej umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć przyprawami (solą, pieprzem, czosnkiem i papryką). Zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.
Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, zalać 1/2l wody i dodać przyprawy (Kucharek, liść laurowy, ziele angielskie), wymieszać i gotować ok. pół godziny. Po tym czasie dodać startą marchewkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Wymieszać z kapustą.
Do naczynia żaroodpornego nałożyć 1/2 kapusty, ułożyć warstwę żeberek i przykryć pozostałą kapustą. Przykryć naczynie i piec ok. półtorej godziny w temp. 180 stopni. Podawać z gotowanymi ziemniakami.