Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka pieczone

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 i 1/2 kg
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
ketchup łagodny 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 3 łyżki
wino czerwone wytrawne 200 ml
czosnek ząbki 1 główka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Proszę pamiętać że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia mięsa może być dłuższy lub krótszy

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone

Umyte,osuszone żeberka dzielimy na porcje i każdą nacieramy solą i pieprzem.
Do miski dodajemy wino,papryki,ketchup,majeranek oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Całość mieszamy i wkładamy porcje żeberek.Porządnie mieszamy aby mięso było dobrze obtoczone w marynacie.
Odkładamy na dwie godziny (można dłużej) w temperaturze pokojowej.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.Wykładamy mięso,przykrywamy i pieczemy w 180*C około półtorej godziny. Na koniec odkrywamy i jeszcze chwilę podpiekamy.
Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 11:17
Syte jadlo.
evita0007 21.02.2015 18:49
Dzięki dziewczyny :)
mzap88 20.02.2015 16:17
rewelacja!
Jadwiga/Jaga85 20.02.2015 16:01
pysznie wyglądają!
Sroczka 20.02.2015 15:37
Ale pyszne mięsko, zjadłabym.
Kuchenka 20.02.2015 15:24
pięknie się prezentują
as28 20.02.2015 15:10
super żeberka,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak