Żeberka pieczone.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żebarka

    1 kg
  • tłuszcz do smażenia

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • papryka

    3 łyżeczki
  • majeranek

    3 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarenka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka umyć,pokroić na porcje i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Osolić,oprószyć papryką,ziołami prowansalskimi oraz majerankiem.
Włożyć na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz,włożyć żeberka i obsmażyć z każdej strony na rumiano.Podlać wodą,dodać posiekaną cebulkę,czosnek,liść laurowy i ziele angielskie.
Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godz. co jakiś czas przewracając i uzupełniając odparowaną wodę.
Miękkie żeberka wyjąc i przygotować sos.
W pół szklanki wody rozmieszać mąkę i śmietanę,wlać do tłuszczu,zamieszać i doprowadzić do wrzenia.Włożyć żeberka i jeszcze chwilę poddusić w sosie.
Można podać z ziemniakami i dowolną surówką lub zasmażaną kapustą.
Ja podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną ,kiszoną kapustą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 22.08.2014 21:06
pyszne miesko
dodi 18.02.2014 08:35
pyszny obiadek
adelajda 13.02.2014 14:17
dawno nie jadłam :)
Motorek 11.02.2014 14:26
bardzo dobre
Alex_M 07.02.2014 11:26
przepyszne :)
romanrafal 30.01.2014 19:51
pycha obiadek
ONY_za_kare 30.01.2014 12:28
chętnie bym zjadła porcję takich żeberek! !
Katarzyna59 29.01.2014 10:47
pyszne żeberka
Zdzisław 28.01.2014 20:37
dobry obiad z żeberkami
w mojej kuchni 28.01.2014 20:07
taki obiad to lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat