Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone.
Osolić,oprószyć papryką,ziołami prowansalskimi oraz majerankiem.
Włożyć na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz,włożyć żeberka i obsmażyć z każdej strony na rumiano.Podlać wodą,dodać posiekaną cebulkę,czosnek,liść laurowy i ziele angielskie.
Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godz. co jakiś czas przewracając i uzupełniając odparowaną wodę.
Miękkie żeberka wyjąc i przygotować sos.
W pół szklanki wody rozmieszać mąkę i śmietanę,wlać do tłuszczu,zamieszać i doprowadzić do wrzenia.Włożyć żeberka i jeszcze chwilę poddusić w sosie.
Można podać z ziemniakami i dowolną surówką lub zasmażaną kapustą.
Ja podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną ,kiszoną kapustą.