Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka na ostro

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3/4 kg żeberek
5 ząbków czosnku
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyzki pikantnego keczupu
2 łyżki sosu sojowego
olej 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka na ostro

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki tak aby każdy kawałek miał po jednej lub po dwie kostki. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać przepuścic przez praskę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dorzucić tam cebulę, zeszklić ją a następnie włożyc jeszcze czosnek, dusić przez chwilę wszystko razem. Do masy należy wlać ocet winny, sos sojowy, keczup, miód resztę oleju i wymieszać.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki mięsa, dokładnie wymieszać (takl aby każdy kawałek był równomiernie przykryty marynatą. Trzymać żeberka w marynacie przez okolo 30minut. Na koniec posypać przyprawą do żeberek, tak przygotowane ułożyć na ruszcie, podstawić pod to blachę, na którą będzie ściekał tłuszcz i włożyć do nagrzanego piekarnika. Opekać około 20min z każdej strony. Podczas pieczenia można posmarować żeberka pozostałą marynatą aby było bardziej esencjonalne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella23 15.04.2011 20:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak