Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka na orientalnym makaronie
Żeberka dzielimy na kawałki.
Ketchup,sos chili, tabasco, sos sojowy i truskawkowy mieszamy. Dodajemy do mięsa, marynujemy przez 12 godzin, co jakiś czas możemy przemieszać. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 35 minut w 180°C. Po 20 minutach, przy pomocy pędzelka silikonowego, smarujemy pozostałą marynatą. Pod koniec włączamy na 5 minut termoobieg.
W tym samym czasie szykujemy makaron, który gotujemy trochę krócej, niż w instrukcji przyrządzania.
W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę, lekko szklimy, dodajemy pokrojony czosnek. Mieszamy, wlewamy sos sojowy, sok z pomarańczy i limonki. Lekko redukujemy, dodajemy cukier palmowy, wrzucamy makaron. Dokładnie łączymy z sosem.
W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę, dodajemy do całości, szybko łączymy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Na paterę wykładamy makaron, układamy pieczone żeberka.