Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka miodowo-piwne

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka 1 kilogram
cebula 2 sztuki
piwo 1/2 szklanki
miód 4 łyżki
olej 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
cytryna 0.5 sztuki
musztarda 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
chilli 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka miodowo-piwne

Kroki postępowania

1

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (około 2 kostki). Cebulę kroimy w piórka. Do piwa dodajemy miód, olej, sok wyciśnięty z połowy cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Żeberka mieszamy z cebulą i zalewamy marynatą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, a jak nie to chociaż na 3-4 godziny.

Krok 1 - Żeberka miodowo-piwne foto
3
Po tym czasie żeberka podsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego na przemian z cebulą.
Krok 2 - Żeberka miodowo-piwne foto
4

Mięso zalewamy marynatą i resztą tłuszczu ze smażenia.  Pieczemy (w przykrytym naczyniu żaroodpornym) przez godzinę w 180°C. Zdejmujemy nakrycie i ponownie pieczemy jeszcze 30 minut, aby żeberka się przyrumieniły.

Krok 3 - Żeberka miodowo-piwne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 28.08.2015 13:08
Pyszności w sam raz dla mnie:)
pajbek 28.08.2015 12:29
Coś dla mnie :-)
berys18 28.08.2015 11:29
pysznie wyglądają
Krzysztof15 28.08.2015 09:45
pyszne zeberka
Poison1988 28.08.2015 09:45
Uwielbiam takie żeberka, robię bardzo podobnie :)
Jumper123 28.08.2015 09:29
ciekawy przepis
Habibi 28.08.2015 06:36
Takie smaki lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak