Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka gotowane w kapuście

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5-1,7 kg
kapusta kiszona 2 kg
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka
smalec do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka gotowane w kapuście

Kroki postępowania

1
Żeberka kroimy na odpowiedniej wielkości kawałki i wypaczamy w zimnej wodzie przez około godzinę.
Krok 1 - Żeberka gotowane w kapuście foto
2
Następnie odcedzamy wodę z żeberek i oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Krok 2 - Żeberka gotowane w kapuście foto
3
Porcjami przekładamy żeberka na patelnię na rozgrzany smalec.
Krok 3 - Żeberka gotowane w kapuście foto
4
Żeberka podpiekamy na rumiano z wszystkich stron.
Krok 4 - Żeberka gotowane w kapuście foto
5
Kapustę kiszoną drobniej kroimy, zalewamy wodą około 1 - 1,5l i gotujemy dodając łyżeczkę soli przez 40 minut.
Krok 5 - Żeberka gotowane w kapuście foto
6
Następnie do kapusty dodajemy liść laurowy i ziarna ziela angielskiego, przekładamy zarumienione wcześniej podsmażone żeberka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 1,5 godziny, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Żeberka gotowane w kapuście foto
7
Żeberka po ugotowaniu mają być mięciutkie, odchodzące od kości. Żeberka podajemy wraz z kapustą.
Krok 7 - Żeberka gotowane w kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 11.02.2015 08:57
świetne danie
Seba 07.02.2015 08:48
smaczne mięsko
Bernadeta1 31.01.2015 13:18
bardzo smaczny taki obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak