Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone z podgrzybkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,2 kg
podgrzybki 250 g
cebula czerwona 2 szt.
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 3 łyżki
sos teriyaki 2 łyżki
masło 2 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka
pikantna mieszanka pieprzów 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
sól ½ łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone z podgrzybkami

Kroki postępowania

1
Żeberka oczyścić, umyć i osuszyć. Przekroić na połowę, przełożyć do większego naczynia. Posypać rozmarynem, przyprawą do wieprzowiny, solą czosnkową oraz chili pieprzem cayenne. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i sos teriyaki. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na cztery godziny.
Krok 1 - Żeberka duszone z podgrzybkami foto
2
Grzyby oczyścić. Pokroić na mniejsze części.
Krok 2 - Żeberka duszone z podgrzybkami foto
3
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Krok 3 - Żeberka duszone z podgrzybkami foto
4
Na patelni roztopić masło z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz przełożyć cebulę i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Lekko podsmażyć.
Krok 4 - Żeberka duszone z podgrzybkami foto
5
Do cebuli z czosnkiem dodać przygotowane grzyby. Oprószyć pikantną mieszanką pieprzów i solą. Smażyć 10 minut.
Krok 5 - Żeberka duszone z podgrzybkami foto
6
Grzyby z cebulą i czosnkiem umieścić na dnie naczynia do zapiekania. Podlać 100 ml przegotowanej wody.
Krok 6 - Żeberka duszone z podgrzybkami foto
7
Na patelnię, na której smażyły się grzyby przełożyć żeberka wraz z marynatą. Smażyć z obydwu stron do czasu, aż się zrumienią.
Krok 7 - Żeberka duszone z podgrzybkami foto
8
Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, na warstwie grzybów. Całość szczelnie owinąć folią aluminiową.
Krok 8 - Żeberka duszone z podgrzybkami foto
9
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 60 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Krok 9 - Żeberka duszone z podgrzybkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 24.10.2016 13:09
smaczne danie
pajbek 23.02.2013 00:27
To lubię :-)
Gosia40 05.11.2012 08:21
Ach te leśne grzyby.... Znakomita propozycja :)
MAR3STA 31.10.2012 09:04
jak nie przepadam za żeberkami, ale te w twoim wykonaniu zjadłabym z wielką ochotą
Lemon 30.10.2012 21:24
ekstra
czekoladka_m 30.10.2012 17:22
Ale pysznie wygląda:):)
Poison1988 30.10.2012 15:43
wygląda zniewalająco :) Super przepis :)
ziutula
ziutula 30.10.2012 15:41
ale smaczne mięsko..
owca441 30.10.2012 14:40
wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak