Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w czerwonym winie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wino czerwone wytrawne 300 mililitrów
por (biała część) 100 gramów
czosnek 4 ząbki
żeberka wieprzowe 1 kilogram
oliwa 4 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
woda 500 mililitrów
ziemniaki 1 kilogram
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w czerwonym winie

W dużej misce wymieszać wino z pokrojonym porem, cebulą, czosnkiem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Dodać żeberka i dobrze wymieszać, aby pokryły się marynatą. Wstawić do lodówki na całą noc.

Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć na patelnię i zrumienić na oliwie na dużym ogniu, smażąc przez kilka minut. Dodać marynatę przecedzoną, w której leżały żeberka. Dodać ocet. Zalać wodą i dusić do miękkości.

Podawać z ziemniaczkami i z czerwonym wytrawnym winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 22.02.2014 08:20
uwielbiam takie
Aleksandra/Olcia 16.09.2013 11:40
musza byc pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak