Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami

Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • żeberka wieprzowe

    2 kg
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    3-4 szt
  • kukurydza

    1 szt

Składniki na sos barbecue (BBQ)

  • cukier brązowy

    3/4 szklanki
  • sos worcestershire

    1/4 szklanki
  • sos sojowy

    1/4 szklanki
  • ocet winny czerwony

    1/4 szklanki
  • sos chili

    1/4 szklanki
  • ketchup łagodny

    1/2 szklanki
  • musztarda rosyjska

    2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • cebula granulowana

    2 łyżeczki
  • śliwki wędzone

    5 szt
  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na ziemniaczane łódeczki

  • ziemniaki

    500 g
  • olej do smażenia

  • sól

  • przyprawa do ziemniaków

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję oprószamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ząbki czosnku. Pieczemy/dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 2,5 godziny. W czasie pieczenia kilkakrotnie przewracamy.

Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Upieczone żeberka przekładamy do czystego naczynia, zalewamy sosem BBQ i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane łódeczki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.

Ziemniaczane łódeczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.

Kolbę kukurydzy oczyszczamy z liści i wąsów. Odcinamy trzonek i płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli kukurydza jest duża można ją przeroić na pół. Do garnka z gotującą wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle, żeby kukurydza pływała swobodnie po powierzchni i nie przywierała do dna. Do wody możemy wsypać 1 łyżeczkę cukru, ale nie dodajemy soli, która utwardza kukurydzę. Gotujemy pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut.

Żeberka układamy na ruszcie w piekarniku lub grillu, smarujemy je dokładnie sosem barbecue. Jeśli przygotowujemy je w piekarniku to powinien on być nagrzany to temperatury ok. 180 stopni. Mięso pieczemy, aż glazura zgęstnieje, jednak należy uważać, aby się nie przypaliła (ok. 30-45 minut). Można też piec żeberka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, zanurzone w sosie BBQ. Po wyjęciu należy żeberka posmarować jeszcze raz cienką warstwą sosu.

Serwujemy z pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami i kukurydzą!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

30.05.2016 22:34
Amerykańska klasyka

ben-ka

10.03.2015 10:47
Żeberka palce lizać.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat