Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki:

żeberka wieprzowe 2 kg
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ząbki czosnku 3-4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 szt
kukurydza 1 szt

Składniki na sos barbecue (BBQ)

cukier brązowy 3/4 szklanki
sos worcestershire 1/4 szklanki
sos sojowy 1/4 szklanki
ocet winny czerwony 1/4 szklanki
sos chili 1/4 szklanki
ketchup łagodny 1/2 szklanki
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżeczki
ząbki czosnku 4 szt
Cebula suszona Prymat 2 łyżeczki
śliwki wędzone 5 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na ziemniaczane łódeczki

ziemniaki 500 g
olej do smażenia
sól
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2-3 łyżki
ząbek czosnku 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami

Żeberka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję oprószamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ząbki czosnku. Pieczemy/dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 2,5 godziny. W czasie pieczenia kilkakrotnie przewracamy.

Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Upieczone żeberka przekładamy do czystego naczynia, zalewamy sosem BBQ i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane łódeczki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.

Ziemniaczane łódeczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.

Kolbę kukurydzy oczyszczamy z liści i wąsów. Odcinamy trzonek i płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli kukurydza jest duża można ją przeroić na pół. Do garnka z gotującą wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle, żeby kukurydza pływała swobodnie po powierzchni i nie przywierała do dna. Do wody możemy wsypać 1 łyżeczkę cukru, ale nie dodajemy soli, która utwardza kukurydzę. Gotujemy pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut.

Żeberka układamy na ruszcie w piekarniku lub grillu, smarujemy je dokładnie sosem barbecue. Jeśli przygotowujemy je w piekarniku to powinien on być nagrzany to temperatury ok. 180 stopni. Mięso pieczemy, aż glazura zgęstnieje, jednak należy uważać, aby się nie przypaliła (ok. 30-45 minut). Można też piec żeberka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, zanurzone w sosie BBQ. Po wyjęciu należy żeberka posmarować jeszcze raz cienką warstwą sosu.

Serwujemy z pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami i kukurydzą!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 30.05.2016 22:34
Amerykańska klasyka
ben-ka 10.03.2015 10:47
Żeberka palce lizać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak