Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka 3

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1,5 kg
bulion warzywny 2 kostki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Goździki całe Prymat 2 szt.
ocet 2 łyżki
skórka z cytryny
skórka pomarańczowa

sos

cebula 3 szt
czosnek 4 ząbki
olej 3 łyżki
keczup 4 łyżki
przecier pomidorowy 10 dag
miód 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
ocet 10 % 2 łyżki
musztarda 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Doskonałe również na obiad podane z ziemniakami z wody i surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka 3

Przygotowanie sosu: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, połowę zeszklić na oleju. Dodać keczup, przecier pomidorowy, miód, sos sojowy i łyżkę octu. Doprawić solą, musztardą, pieprzem i imbirem. Sos gotować 10 min, stale mieszając.
Zagotować w garnku 3 l wody, dodać kostki bulionowe, resztę cebuli z czosnkiem, listki laurowe, goździki, 2 łyżki octu i skórki otarte z cytryny i pomarańczy.
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje i włożyć do garnka z wrzącym wywarem. Gotować 15-20 min, a następnie wyjąć, osączyć, posmarować przygotowanym sosem i piec na ruszcie po 7-10 min z każdej strony, często smarując sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak