Zębacz z makaronem fettuccine i sosem czosnkowo-szafranowym

Zębacz z makaronem fettuccine i sosem czosnkowo-szafranowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z zębacza

    4 szt po 180 g
  • oliwa

    0,5 szklanki
  • czosnek

    8 pieczonych ząbków
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • Szafran nitki Prymat

    1 szczypta
  • makaron Fettuccine

    300 g
  • parmezan starty

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • cytryna

    1 szt
  • zielony groszek

  • papryka czerwona

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ząbki czosnku obrać, ułożyć na natłuszczonej olejem blasze, skropić olejem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Na oliwie z oliwek podsmażyć pieczony czosnek z szafranem, dodać śmietanę, zredukować sos o ¼. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W rondlu na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć słodki groszek i czerwoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dodać ciepły makaron fettuccine i parmezan. Całość doprawić do smaku.
Filety z zębacza podsmażyć po dwie minuty z każdej ze stron, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Na talerzach ułożyć makaron, na nim rybę. Całość polać sosem czosnkowo-szafranowym i podawać z cząstkami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 19.03.2013 09:59
wyglada smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat