Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zębacz z makaronem fettuccine i sosem czosnkowo-szafranowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z zębacza 4 szt po 180 g
oliwa 0,5 szklanki
czosnek 8 pieczonych ząbków
śmietana kremówka 200 ml
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
makaron Fettuccine 300 g
parmezan starty 4 łyżki
sól do smaku
cytryna 1 szt
zielony groszek
papryka czerwona 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zębacz z makaronem fettuccine i sosem czosnkowo-szafranowym

Ząbki czosnku obrać, ułożyć na natłuszczonej olejem blasze, skropić olejem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Na oliwie z oliwek podsmażyć pieczony czosnek z szafranem, dodać śmietanę, zredukować sos o ¼. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W rondlu na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć słodki groszek i czerwoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dodać ciepły makaron fettuccine i parmezan. Całość doprawić do smaku.
Filety z zębacza podsmażyć po dwie minuty z każdej ze stron, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Na talerzach ułożyć makaron, na nim rybę. Całość polać sosem czosnkowo-szafranowym i podawać z cząstkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Phobos 18.05.2022 20:35
Przygotowałam wg przepisu. Bardzo sycące i kremowe:-)
Monika-twin 19.03.2013 09:59
wyglada smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak