Zdrowy smalec z kaszy jaglanej

Zdrowy smalec z kaszy jaglanej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    1/2 szkl
  • woda

    1 szkl
  • cebula biała

    1 szt
  • jabłko kwaśne

    1 szt
  • olej kokosowy

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • suszony majeranek Prymat

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zdrowy smalec z kaszy jaglanej foto
Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić. Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką gorącej wody. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15 min. Powinna wchłonąć cały płyn. Jeszcze ciepłą zmiksować blenderem.
Krok 2 - Zdrowy smalec z kaszy jaglanej foto
Obrane jabłko pokroić w kostkę razem z cebulą i wrzucić na rozpuszczony olej kokosowy. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli.
Krok 3 - Zdrowy smalec z kaszy jaglanej foto
Na końcu dodać majeranek i chwilę podsmażyć.
Krok 4 - Zdrowy smalec z kaszy jaglanej foto
Połowę cebuli z jabłkiem dodać do kaszy jaglanej i zmiksować na gładki krem. Dodać resztę cebuli, wymieszać i doprawić pieprzem czarnym, ewentualnie solą.
Krok 5 - Zdrowy smalec z kaszy jaglanej foto
Jeżeli chcemy, aby kawałki cebuli były bardziej wyczuwalne, można całość dodać do kaszy, bez miksowania.
Podawać z kiszonym ogórkiem i pieczywem pełnoziarnistym. Mniam :) Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

24.03.2017 12:26
Widać smaczny ale przyznaje że dla mnie to nowość;)

Monika-twin

22.03.2017 14:06
genialne.musze zrobic.

Diana Rusiłowicz

22.03.2017 00:24
Widać, że jest smaczny.

Agnieszka-87-25

20.03.2017 16:47
fajny jest

KORAL

20.03.2017 16:24
Jak pisałam wcześniej, słyszałam o nim ale nie jestem pewna smaku, a fajnie Ci wyszedł :)

jan_mag

20.03.2017 16:22
Pierwszy raz widzę taki smalec :)

Ania321

20.03.2017 16:08
ciekawy przepis :)

IZABELA29

20.03.2017 16:05
dla mnie to nowosc

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat