Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowo, bo zielono, czyli spaghetti w szpinakowym sosie :)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
pieczarki 300 g
szpinak świeży 100 g
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
oregano do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
ser żółty 150 g
makaron spaghetti 350 g
woda 1/3 szklanki
śmietana 30% 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowo, bo zielono, czyli spaghetti w szpinakowym sosie :)

Kroki postępowania

1
Masło stopić i dodać umytą i pokrojoną w kostkę pierś. Przyprawić kucharkiem i oregano, dusić do miękkości.
Krok 1 - Zdrowo, bo zielono, czyli spaghetti w szpinakowym sosie :) foto
2
Na oliwie podsmażyć drobno pokrojony czosnek.
Krok 2 - Zdrowo, bo zielono, czyli spaghetti w szpinakowym sosie :) foto
3
Wrzucić dokładnie umyte i pozbawione ogonków liście szpinaku. Chwilę smażyć, po czym wlać ok. 1/3 szklanki wody, dusić przez ok. 5 min. Przyprawić do smaku.
Krok 3 - Zdrowo, bo zielono, czyli spaghetti w szpinakowym sosie :) foto
4
Następnie szpinak zblendować, dodać śmietanke i zagotować.
Krok 4 - Zdrowo, bo zielono, czyli spaghetti w szpinakowym sosie :) foto
5
Pieczarki umyć, pokroić w plastry i usmażyć.
Krok 5 - Zdrowo, bo zielono, czyli spaghetti w szpinakowym sosie :) foto
6
Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie al dente, odcedzić i wyłożyć na talerz, po czym dodać mięso i pieczarki.
Krok 6 - Zdrowo, bo zielono, czyli spaghetti w szpinakowym sosie :) foto
7
Zalać szpinakowym sosem i całość posypać startym na drobnej tarce serem.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Zdrowo, bo zielono, czyli spaghetti w szpinakowym sosie :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak