Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe jabłkowe placuszki amarantusowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziarna amarantusa 1/2 szklanki
woda 1 i 1/2 szklanki
mąka ryżowa 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
jabłko 1 małe słodkie
mleko 2 łyżki u mnie migdałowe
olej kokosowy około 1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowe jabłkowe placuszki amarantusowe

Ziarna amarantusa płuczemy wodą np. na gęstym sitku. Następnie gotujemy w 11/2 szklance wody około 15 minut pod przykryciem, kolejne 3 minuty bez pokrywki. Amarantus powinien wchłonąć większość wody. Nadmiar wody odcedzamy (gęste sitko).

Ciepły, ale nie gorący amarantus łączymy np. łyżką z jajkiem. Następnie dodajemy mleko i mąkę ryżową, całość znów dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starte na dużych oczkach (obrane) jabłko, znów mieszamy.

Placuszki (1 łyżka stołowa = 1 placuszek) smażymy na patelni z odrobiną oleju kokosowego, na mniejszym ogniu z obu stron na złoto.

Podajemy od razu np. polane syropem daktylowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 29.10.2016 00:51
Dziękuję, pozdrawiam
MagdalenaIC 29.10.2016 00:51
Ma Pani rację - dziękuję, zmieniłam opcję dot. kosztu. Ja swój dostałam, więc nie do końca zdawałam sobie sprawę z ceny. Pozdrawiam
mirosława4 28.10.2016 12:37
apetyczne !
misia123410 28.10.2016 11:43
bardzo smacznie wyglądają
gosia56 28.10.2016 09:54
na pewno pyszne placuszki ;)
Konczi 28.10.2016 09:52
pokusiłabym się na takie placuszki :)
KORAL 28.10.2016 09:34
Amarantus nie jest taki tani, ale ciekawe placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak