Zdrowe i aromatyczne frytki z piekarnika

Zdrowe i aromatyczne frytki z piekarnika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zdrowe i aromatyczne frytki z piekarnika foto
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Zalać wodą, zostawić je tak ok 10 min, następnie wodę odcedzić, dodać 2 łyżki oleju, czosnek i zioła, wymieszać dokładnie i wyłożyć cienko na blachę wysmarowaną olejem.
Krok 2 - Zdrowe i aromatyczne frytki z piekarnika foto
Piec ok. 30 min. do uzyskania złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Krok 3 - Zdrowe i aromatyczne frytki z piekarnika foto
Idealne towarzystwo dla szaszłyków i sałatki greckiej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmakChwili

12.02.2013 20:55
Pani Henryko, ja tą zdrowotność też traktuję z przymrużeniem oka... może powinnam nazwać je "zdrowsze" ale tam... nie będziemy się czepiać szczegółów, prawda ? ;) tym bardziej, że to nasza słabostka :) pewne jest jedno... są pyszne :) Pozdrawiam serdecznie pani Henryko :)

Henryka2

11.02.2013 22:23
SmakChwili, moja słabość też, dlatego zażartowałam o "zdrowotności". Wiem,że nie powinnam, a powstrzymać się nie mogę. Pozdrawiam.

SmakChwili

30.01.2013 12:53
Sandro więc nie ma się co zastanawiać tylko obierać ziemniaki, przyrządzenie ich trwa chwilkę.. Nogawkuchni tez uwazam, że jeśli tylko da się ograniczyć tłuszcz nie tracąc na smaku to czemu tego nie robić. Pani Henryko .. może i zdrowia tam aż tyle nie ma ale z pewnością lepsza taka alternatywa do tych ociekających olejem :) Frytki to moja słabość.. przyznaję się.. ;)

Henryka2

30.01.2013 12:43
O "zdrowotności" frytek to ja mam swoje zdanie, ale i tak je uwielbiam.A te wyglądają przeapetycznie.

Cynamonka

30.01.2013 12:12
Jadłam coś podobnego, fakt smak jest zdecydowanie lepszy niż kupne frytki smażone w głębokim tłuszczu : )

nogawkuchni

30.01.2013 11:43
Pyszne,też wolę robić frytki w piekarniku, bo to duża oszczędność kalorii, zdrowiej i mniej tłusto, poza tym wolę robić sama frytki, niż kupować, bo można je sobie po swojemu doprawić, ulubionymi przyprawami, do swojego smaku, Twoje wyglądają bardzo apetycznie i na pewno są smaczne.

Anula

30.01.2013 11:40
Uwielbiam frytki:)

Sandra9

30.01.2013 11:33
mam na nie dziś smaka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat