Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe i aromatyczne frytki z piekarnika

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej rzepakowy 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowe i aromatyczne frytki z piekarnika

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Zalać wodą, zostawić je tak ok 10 min, następnie wodę odcedzić, dodać 2 łyżki oleju, czosnek i zioła, wymieszać dokładnie i wyłożyć cienko na blachę wysmarowaną olejem.
Krok 1 - Zdrowe i aromatyczne frytki z piekarnika foto
2
Piec ok. 30 min. do uzyskania złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Krok 2 - Zdrowe i aromatyczne frytki z piekarnika foto
3
Idealne towarzystwo dla szaszłyków i sałatki greckiej.
Krok 3 - Zdrowe i aromatyczne frytki z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakChwili 12.02.2013 20:55
Pani Henryko, ja tą zdrowotność też traktuję z przymrużeniem oka... może powinnam nazwać je "zdrowsze" ale tam... nie będziemy się czepiać szczegółów, prawda ? ;) tym bardziej, że to nasza słabostka :) pewne jest jedno... są pyszne :) Pozdrawiam serdecznie pani Henryko :)
Henryka2 11.02.2013 22:23
SmakChwili, moja słabość też, dlatego zażartowałam o "zdrowotności". Wiem,że nie powinnam, a powstrzymać się nie mogę. Pozdrawiam.
SmakChwili 30.01.2013 12:53
Sandro więc nie ma się co zastanawiać tylko obierać ziemniaki, przyrządzenie ich trwa chwilkę.. Nogawkuchni tez uwazam, że jeśli tylko da się ograniczyć tłuszcz nie tracąc na smaku to czemu tego nie robić. Pani Henryko .. może i zdrowia tam aż tyle nie ma ale z pewnością lepsza taka alternatywa do tych ociekających olejem :) Frytki to moja słabość.. przyznaję się.. ;)
Henryka2 30.01.2013 12:43
O "zdrowotności" frytek to ja mam swoje zdanie, ale i tak je uwielbiam.A te wyglądają przeapetycznie.
Cynamonka 30.01.2013 12:12
Jadłam coś podobnego, fakt smak jest zdecydowanie lepszy niż kupne frytki smażone w głębokim tłuszczu : )
nogawkuchni 30.01.2013 11:43
Pyszne,też wolę robić frytki w piekarniku, bo to duża oszczędność kalorii, zdrowiej i mniej tłusto, poza tym wolę robić sama frytki, niż kupować, bo można je sobie po swojemu doprawić, ulubionymi przyprawami, do swojego smaku, Twoje wyglądają bardzo apetycznie i na pewno są smaczne.
Anula 30.01.2013 11:40
Uwielbiam frytki:)
Sandra9 30.01.2013 11:33
mam na nie dziś smaka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak