Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Forma o wymiarach około 9 x 22 cm

daktyle 200 gram (bez pestek)
kawa rozpuszczalna 1,5 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżki
woda 250 ml
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej kokosowy 60 gram
cukier kokosowy 45 gram
jajko 2 sztuki
mąka orkiszowa 120 gram

Polewa

czekolada gorzka 50 gram
olej kokosowy 3/4 łyżeczki

Porada

Udowodniam, że istnieją pyszne słodkości, które są odpowiednie dla osób będących na różnych dietach, czy po prostu ceniących sobie zdrową dietę. Dodatkowo jest miękkie, wilgotne i długo pozostaje świeże.

Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)

Kroki postępowania

1
Daktyle z kawą i przyprawą korzenną umieścić w rondelku i zalać wodą.
Całość gotować (na małym ogniu) 10 minut, a następnie zblendować na gładką masę.
Krok 1 - Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)  foto
2
Miękki olej kokosowy należy utrzeć z cukrem i kolejno z jajkami oraz pastą z daktyli.
Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia - po czym stopniowo dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)  foto
3
Ciasto przelać formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Krok 3 - Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)  foto
4
Piec 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut, a ciasto studzić w zamkniętym piekarniku).
Krok 4 - Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)  foto
5

czwartek, 22 grudnia 2016
Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)









Tym ciastem po raz kolejny mogę udowodnić, że istnieją pyszne słodkości, które są odpowiednie dla osób będących na różnych dietach, czy po prostu ceniących sobie zdrową dietę.
Nawet moja mama (przyjmująca insulinę) bez obaw mogła pozwolić sobie na wielki kawał takiego ciacha.
Sama przyznam, że jest świetne i kusi swoim obłędnym aromatem.
Dodatkowo jest miękkie, wilgotne i długo pozostaje świeże.
Skoro zbliżają się święta - upiekłam je w wersji korzennej i mam nadzieje, że wielu osobom przyda się ten przepis.
Zresztą jest uniwersalny i sprawdzi się o każdej porze roku, a nikomu nie przyjedzie do głowy, że taka pyszność może być FIT.
Spróbujecie?
Polecam!

Większość składników do ciasta możecie nabyć na stronie: alezielonysklep.pl.

(Forma o wymiarach około 9 x 22 cm)
200g daktyli suszonych (bez pestek)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżki przyprawy do piernika
250 ml wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g oleju kokosowego (można użyć masła)
45g cukru kokosowego (może być trzcinowy)
2 jajka
120g mąki orkiszowej (może być też np. pszenna pełnoziarnista)
Polewa:
50g gorzkiej czekolady
3/4 łyżeczki oleju kokosowego

Daktyle z kawą i przyprawą korzenną umieścić w rondelku i zalać wodą.
Całość gotować (na małym ogniu) 10 minut, a następnie zblendować na gładką masę.
Miękki olej kokosowy należy utrzeć z cukrem i kolejno z jajkami oraz pastą z daktyli.
Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia - po czym stopniowo dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut, a ciasto studzić w zamkniętym piekarniku).
Przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (*) i wymieszać z odrobiną oleju kokosowego.
Gorącą polewą polać po ostudzonym cieście i odstawić do lekkiego zastygnięcia czekolady.
(*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.
Krok 5 - Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:12
Dobre takie.
Diana Rusiłowicz 28.12.2016 00:59
Dziękuję :)
MałaMi89 27.12.2016 00:19
Świetne! :)
Jadwiga/Jaga85 26.12.2016 13:51
pyszne ciasto
Renataj 26.12.2016 09:01
Prezentuje się wspaniale i pewnie równie dobrze smakuje:)
Renata9 25.12.2016 20:35
Bardzo smaczne ciacho
Wiktoria29 25.12.2016 20:28
kuszące.....
Mniam 25.12.2016 16:36
Wspaniałe ciasto :)
Franciszek 25.12.2016 14:07
dobre do kawy
Edita 25.12.2016 08:27
pysznie wyglada
Iwusia 25.12.2016 00:00
pyszności :)
halina17 24.12.2016 23:55
Dobre ciasto.
agnieszka214 24.12.2016 23:48
Pyszne takie ciasto
Bernadeta1 24.12.2016 23:38
smaczne ciasto
Ania321 24.12.2016 22:37
wygląda przepysznie :)
Łukasz15 24.12.2016 22:26
Pyszne ciasto
IKrakowianka 24.12.2016 22:10
bardzo fajne ciasto
w mojej kuchni 24.12.2016 21:23
Zabieram do siebie przepis
Janina 24.12.2016 20:14
Fajne ciasto;))
mirosława4 24.12.2016 14:30
apetyczne !
Madzai 24.12.2016 14:10
Pyszności
Konczi 24.12.2016 11:46
pyszny przepis
gosia56 24.12.2016 09:49
Na pewno pyszne ;)
Futka 24.12.2016 08:59
Przepyszne ciasto :)
Agnieszka-87-25 24.12.2016 08:48
apetyczne jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak