Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)

Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach około 9 x 22 cm

  • daktyle

    200 gram (bez pestek)
  • kawa rozpuszczalna

    1,5 łyżki
  • przyprawa do piernika

    1,5 łyżki
  • woda

    250 ml
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej kokosowy

    60 gram
  • cukier kokosowy

    45 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka orkiszowa

    120 gram

Polewa

  • czekolada gorzka

    50 gram
  • olej kokosowy

    3/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)  foto
Daktyle z kawą i przyprawą korzenną umieścić w rondelku i zalać wodą.
Całość gotować (na małym ogniu) 10 minut, a następnie zblendować na gładką masę.
Krok 2 - Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)  foto
Miękki olej kokosowy należy utrzeć z cukrem i kolejno z jajkami oraz pastą z daktyli.
Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia - po czym stopniowo dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)  foto
Ciasto przelać formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Krok 4 - Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)  foto
Piec 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut, a ciasto studzić w zamkniętym piekarniku).
Krok 5 - Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)  foto

czwartek, 22 grudnia 2016
Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT)









Tym ciastem po raz kolejny mogę udowodnić, że istnieją pyszne słodkości, które są odpowiednie dla osób będących na różnych dietach, czy po prostu ceniących sobie zdrową dietę.
Nawet moja mama (przyjmująca insulinę) bez obaw mogła pozwolić sobie na wielki kawał takiego ciacha.
Sama przyznam, że jest świetne i kusi swoim obłędnym aromatem.
Dodatkowo jest miękkie, wilgotne i długo pozostaje świeże.
Skoro zbliżają się święta - upiekłam je w wersji korzennej i mam nadzieje, że wielu osobom przyda się ten przepis.
Zresztą jest uniwersalny i sprawdzi się o każdej porze roku, a nikomu nie przyjedzie do głowy, że taka pyszność może być FIT.
Spróbujecie?
Polecam!

Większość składników do ciasta możecie nabyć na stronie: alezielonysklep.pl.

(Forma o wymiarach około 9 x 22 cm)
200g daktyli suszonych (bez pestek)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżki przyprawy do piernika
250 ml wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g oleju kokosowego (można użyć masła)
45g cukru kokosowego (może być trzcinowy)
2 jajka
120g mąki orkiszowej (może być też np. pszenna pełnoziarnista)
Polewa:
50g gorzkiej czekolady
3/4 łyżeczki oleju kokosowego

Daktyle z kawą i przyprawą korzenną umieścić w rondelku i zalać wodą.
Całość gotować (na małym ogniu) 10 minut, a następnie zblendować na gładką masę.
Miękki olej kokosowy należy utrzeć z cukrem i kolejno z jajkami oraz pastą z daktyli.
Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia - po czym stopniowo dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut, a ciasto studzić w zamkniętym piekarniku).
Przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (*) i wymieszać z odrobiną oleju kokosowego.
Gorącą polewą polać po ostudzonym cieście i odstawić do lekkiego zastygnięcia czekolady.
(*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.
Diana Rusiłowicz
Udowodniam, że istnieją pyszne słodkości, które są odpowiednie dla osób będących na różnych dietach, czy po prostu ceniących sobie zdrową dietę. Dodatkowo jest miękkie, wilgotne i długo pozostaje świeże.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.02.2017 23:12
Dobre takie.

Diana Rusiłowicz

28.12.2016 00:59
Dziękuję :)

MałaMi89

27.12.2016 00:19
Świetne! :)

Jadwiga/Jaga85

26.12.2016 13:51
pyszne ciasto

Renataj

26.12.2016 09:01
Prezentuje się wspaniale i pewnie równie dobrze smakuje:)

Renata9

25.12.2016 20:35
Bardzo smaczne ciacho

Wiktoria29

25.12.2016 20:28
kuszące.....

Mniam

25.12.2016 16:36
Wspaniałe ciasto :)

Franciszek

25.12.2016 14:07
dobre do kawy

Edita

25.12.2016 08:27
pysznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat