Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe batony daktylowo-orzechowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Rewelacyjna zdrowa wersja sklepowych batoników. Dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego i daktyli!

Składniki:

daktyle 1 szklanka
masło orzechowe 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki
płatki owsiane 2 łyżki
nasiona chia 1 łyżka
suszone wiśnie 2 łyżki
orzechy nerkowca 3 łyżki
czekolada gorzka 60 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowe batony daktylowo-orzechowe

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z zalewy. Daktyle przekładamy do głębszej miski.

Dodajemy masło orzechowe. Całość blendujemy blenderem na gładką masę. Ja używam ręcznego blendera.

Do masy dokładamy wiórki kokosowe, płatki owsiane, nasiona chia, suszone wiśnie oraz rozbite tłuczkiem orzechy nerkowca. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Masa musi być dość zwarta.

Wszystko przekładamy do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wylepiamy dno, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch masy daktylowej. Ponownie chłodzimy w lodówce.

Całość kroimy na małe batoniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak