Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zbójnickie kąski z pomidorową salsą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kąski

mięso mielone wieprzowe 200 g
kapusta kiszona 100 g
ciasto francuskie 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
kminek Prymat 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
przyprawa gyros 1 łyżeczka
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
olej do smażenia

Salsa

pomidor 1 duży, mięsisty
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 3 gałązki
majonez 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Porada

Podane proporcje wystarczają na 20 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Zbójnickie kąski z pomidorową salsą

1. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy curry, paprykę słodką, przyprawę gyros, czosnek granulowany i pieprz. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.

2. W tym czasie kapustę siekamy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (tak by lekko ją przykryła). Dodajemy ziele angielskie, kminek i liście laurowe. Gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie kapustę dokładnie odcedzamy z wody. Wyjmujemy z niej liście laurowe i ziele angielskie.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kapustę i posypujemy przyprawą uniwersalną. Dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez 2 minuty, następnie wrzucamy mięso. Całość smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając (aż mięso nie będzie surowe). Następnie farsz odsączamy z tłuszczu i studzimy (musi być zimny)

4. Ciasto francuskie dzielimy na 5 pasków. Z każdego paska wykrawamy 4 kwadraty. Na każdym kwadracie układamy po czubatej łyżeczce farszu. Następnie sklejamy przeciwległe brzegi (po przekątnej). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach.

5. W tym czasie przygotowujemy sos: pomidora kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na teflonową patelnię (bez tłuszczu). Podsmażamy ciągle mieszając aż się całkowicie rozpadnie. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy jeszcze minutę. Następnie wrzucamy do naczynia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Dokładnie mieszamy.

6. Gotowe kąski układamy na talerzu, obok podajemy sos. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 23.12.2014 11:23
smakowite danie...
Wacław 23.12.2014 10:05
fajna i smaczna przekąska :-)
Malinka 22.12.2014 22:50
Apetyczna propozycja :)
Iwusia 22.12.2014 21:16
zjadłabym :)
RenataZ-et 22.12.2014 21:12
bardzo fajne :)
wwwiolka 22.12.2014 19:43
Bardzo fajny przepis.
Grazyna0211 22.12.2014 19:40
smaczna przekąska
misia53 22.12.2014 17:11
super przekąska
Katarzyna59 22.12.2014 17:05
apetyczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak