Przepis i sposób przygotowania na: Zbójnickie kąski z pomidorową salsą
2. W tym czasie kapustę siekamy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (tak by lekko ją przykryła). Dodajemy ziele angielskie, kminek i liście laurowe. Gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie kapustę dokładnie odcedzamy z wody. Wyjmujemy z niej liście laurowe i ziele angielskie.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kapustę i posypujemy przyprawą uniwersalną. Dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez 2 minuty, następnie wrzucamy mięso. Całość smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając (aż mięso nie będzie surowe). Następnie farsz odsączamy z tłuszczu i studzimy (musi być zimny)
4. Ciasto francuskie dzielimy na 5 pasków. Z każdego paska wykrawamy 4 kwadraty. Na każdym kwadracie układamy po czubatej łyżeczce farszu. Następnie sklejamy przeciwległe brzegi (po przekątnej). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach.
5. W tym czasie przygotowujemy sos: pomidora kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na teflonową patelnię (bez tłuszczu). Podsmażamy ciągle mieszając aż się całkowicie rozpadnie. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy jeszcze minutę. Następnie wrzucamy do naczynia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Dokładnie mieszamy.
6. Gotowe kąski układamy na talerzu, obok podajemy sos. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.