Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zawijasy ze szpinakiem i cebulą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak op
cebula 2
czosnek
ciasto francuskie op
ser pleśniowy

Przepis i sposób przygotowania na: zawijasy ze szpinakiem i cebulą

To jest najprostszy przepis świata na szybkiego gryza i doskonale sprawdza się na każdej imprezie.

Na masełku podsmażam cebulę, dużo cebuli, dwie duże nawet, potem dodaję drobno posiekany czosnek i razem chwilę smażę. Dodaję szpinak (tylko całe liście, nie cierpimy takiego rozpacianego). Smażę aż szpinak nie będzie surowy. Doprawiam sola i pieprzem (nie należy z tym przesadzić, wszystko zależy od tego jakiego i ile sera potem dodamy)
Jak całość wystygnie dodaję drobno pokrojony w kostkę ser pleśniowy, ja lubię ten niebieski ale możecie dodać swój ulubiony.

Rozwijam ciasto francuskie (nie nie robię go sama, kupuję tylko to od bliklego, jest maślane i pyszne). Na całości rozsmarowuję masę szpinakowo serową i całość zawijam jak naleśnika. Potem kroję w około centymetrowe plasterki i układam na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszczając.

Piekę w około 200 stopniach aż zawijaski będą puszyste i rumiane.
Podaję z ostrym ketchupem.


Można też farsz zapakować jak pierożki, ładnie je wykończyć widelcem i posmarować rozmąconym jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fasola 25.01.2013 16:56
wygladają smakowicie
Kuchareczka2 25.01.2013 16:34
pyszności
Hanna5 25.01.2013 14:30
Uwielbiam szpinak!
Magula 25.01.2013 13:51
apetycznie
Silver Teaspoon 25.01.2013 12:00
muszą być pyszne
Aleksandraa 25.01.2013 11:56
świetne
Marta1986 25.01.2013 11:31
super
gosia56 25.01.2013 11:28
super
Alex_M 25.01.2013 11:23
szybcie a napewno dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak