Przepis i sposób przygotowania na: zawijasy ze szpinakiem i cebulą
Na masełku podsmażam cebulę, dużo cebuli, dwie duże nawet, potem dodaję drobno posiekany czosnek i razem chwilę smażę. Dodaję szpinak (tylko całe liście, nie cierpimy takiego rozpacianego). Smażę aż szpinak nie będzie surowy. Doprawiam sola i pieprzem (nie należy z tym przesadzić, wszystko zależy od tego jakiego i ile sera potem dodamy)
Jak całość wystygnie dodaję drobno pokrojony w kostkę ser pleśniowy, ja lubię ten niebieski ale możecie dodać swój ulubiony.
Rozwijam ciasto francuskie (nie nie robię go sama, kupuję tylko to od bliklego, jest maślane i pyszne). Na całości rozsmarowuję masę szpinakowo serową i całość zawijam jak naleśnika. Potem kroję w około centymetrowe plasterki i układam na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszczając.
Piekę w około 200 stopniach aż zawijaski będą puszyste i rumiane.
Podaję z ostrym ketchupem.
Można też farsz zapakować jak pierożki, ładnie je wykończyć widelcem i posmarować rozmąconym jajkiem.